Днешният Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. В народния

...
Днешният Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. В народния
Коментари Харесай

Как да боядисаме великденските яйца с “бабини” трикове

Днешният Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

 

В националния календар тайнството на празника е претворено във вековната традиция да се подготвят шарените яйца и краваи за българския Великден.

 

В предишното обичайно дамите боядисвали не по-малко от 40 на брой яйца, които събирали по време на цели пост. Обичайно ги багрели в алена багра, приготвена от люспите на лук, корен на брош и липов цвят.

 

Първо боядисвали първото яйце, снесено на Велики четвъртък. С него бабите търкали челцата на дребните деца и ги благославяли: „ Да сте червени и здрави като дядо Великден! ”. Него оставяли пред иконата, или носели в черквата да пренощува една нощ.

 

Пазели го до идващия Великден, тъй като вярвали, че яйце, боядисано в алено, има магическа мощ. Затова алено яйце слагали в чеиза на момите – за благополучие и шанс в брака. С такова яйце дамите заплашвали градоносните облаци и прогонвали стихии и гръмотевици. А други - заравяли в градина или равнища, да пази посевите от естествени бедствия.

С времето почнали да се вършат и писани яйце. В тях девойки и млади невести влагали целия си гений, като ги украсявали с причудливи растителни и геометрични детайли. 

 

В последните години от ден на ден домакини търсят способи за натурално багрене на великденските си яйца, с цел да станат те по-ярки и по-красиви.

 

Чрез потребление на естествени съставки продуктът остава кадърен за по-дълго, също така се заобикалят нежелани алергични реакции и боядисване на вътрешността на яйцето.

 

Ето и няколко забавни хрумвания:

 

Обелки от кромид лук

Един доста остарял “бабин ” трик. Цветът на яйцата варира от бежов до тъмнокафяв според от количеството обелки и продължителността на варене. Преди да поставите яйцата в отварата би трябвало да варите обелките към половин час.

 

Впрочем, в случай че увиете яйцата в обелки от лук (вързани с конец) и след това ги сварите във вода, на черупката ще остане забавна мраморна шарка.

 

Цветни конци

Омотайте яйцата с цветни конци и ги сварете по естествения метод. На черупките ще останат забавни цветни шарки. Тъй като няма по какъв начин да знаете до каква степен са безвредни употребяваните оцветители, внимавайте яйцата да не се спукат при варенето. Най-добре не яжте спуканите яйца.

 

Парчета коприна

Сварете яйцата във вода с добавена сода за самун. После ги увийте в разноцветни късчета коприна и закрепете обвивката с конец. Отново кипнете яйцата в същата вода. Изстудете ги и свалете частите плат.

 

Плод и зарзават

Можете да употребявате натурални оцветители, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Яйцата се сваряват авансово и чак след това се натъркват с късчета плодове или зеленчуци или пък се потапят в сок или запарка от такива.

 

Продължителността на накисването зависи от това до каква степен кондензиран цвят желаете да постигнете и до каква степен е резистентен оцветителят.

* Жълто – куркума (можете да я добавите при варенето).

* Зелено – запарка или сок от спанак.

* Виолетово – запарка или сок от алено цвекло.

* Оранжево – сок от моркови.

* Розово – пюре от ягоди или червени боровинки.

* Сиво-синьо – пюре от боровинки или сок от черен бъз.

* Светлосиньо – запарка от алено зеле (трябва да оставите яйцата в отварата за цяла нощ).

 

Брезови листа

Отварата от млади (или сухи) брезови листа ще придаде на яйцата златисто-жълт нюанс. Брезовата запарка би трябвало да постои към половин час, след това в нея се накисват яйцата и съдът се поставя на котлона. След като кипне, оставете да ври още 10 минути.

 

Ето още няколко лесни техники, които ще трансфорат боядисаните ви яйца в творби на изкуството:

 

- Върху парче памук се капва от всяка боя. Яйцето се завива в памука, а след това и в домакинско фолио. Оставя се за 5-10 минути. Върху към този момент сварените яйца може да се слагат листенца от здравец или магданоз.

 

След това ги стегнете в остарял чорапогащник и ги топнете в боята за няколко минути.

 

- В боята, разтворена по инструкции метод, се прибавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не разрешава на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат поредно да се потапят в няколко цвята и тогава резултата в действителност е доста добър и цветен.

 

- Украсяване на Великденски яйца благодарение на декупажна техника. Сварените яйца се оставят да изстинат и се подсушават. Орнаменти от салфетка се изрязват (напр. цветя, животни, великденски орнаменти и композиции) и се залепват за яйцата, като за безвредно лепило се употребява един разрушен белтък с малко пудра захар (около 1 с.л.).

 

Картинките би трябвало да се притиснат и изгладят добре, с цел да няма въздух под тях. Работете деликатно и не притискайте жестоко, тъй като рискивате да разкъсате салфетката. Минете с лепило и цялата картинка от горната страна. Оставят се да изсъхнат и се полират с памук пропит с лой, 

 

Другата значима традиция, предопределена за четвъртия ден от Страстната седмица, е подновяването на кваса и замесването на тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано към тях тесто. Жените подготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно алено яйце в средата.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР